събота, 12 май 2012 г.

Войнът

" Войнът непрестанно се среми да стане по-добър. Всеки удар крие в себе си векове на мъдрост и медитация.Всеки удар трябва да притежава силата и сръчността на войните от миналото,които и досега продължават да благославят борбата.Всеки ход на битката е съобразен с ходовете,които предишните поколения са се опитали да предадат чрез традицията.
Войнът усъвършенства красотата на своите удари."
                                                                                                      Паулу Куелю


"Войнът непрестанно се среми да стане по-добър"
Постоянството е едно от най-важните неща в Бойните изкуства но това вече го дискутирахме в една друга тема. Непрестанният стремеж за усъвършенстване, постоянните усилия в сремежа си да стане все по-добър и по-добър в това което прави, това е нещото което отличава войнът на пътя на Бойните изкуства от бияча. Ако беше само желанието да се научи да се бие и да побеждава себеподобните си,войнът нямаше да посвещава на тренировки десетки години, и две години щяха да са достатъчни за да се научи да бие хората по пътищата.И след това не е нужно да се продължава, умението да бие щеше да си го има вече и то ще му върши работа в 90% от случаите. Непрестанният стремеж да става все по-добър кара войнът да продължава година след година. И постоянното усъвършенстване прави начина му на бой изкуство. Веднъж Шихан Хауърд Колинс каза: "Старая се всичко което мога да правя да го правя по най-добрият възможен начин". Но границата никога неможе да бъде достигната.Винаги може и по-добре. Това е нещото което кара войнът да постоянства в своето усъвършенстване.

"Всеки удар крие в себе си векове на мъдрост и медитация"
Техниките които учим не ги е измислил нашият инструктор. Той ги е научил от своя,а той от своя,той пък от своя........ и така хилядолетия назад във времето.Представяте ли си колко милиони хора са ги практикували тези техники за да стигнат сега до нас през вековете.Някой преди много,много време ще трябва да ги е измислил тези удари,ритници и т.н. И то не само един човек.Един е измислил това,друг-друго. Един е открил една тайна,друг-друга и така "векове на мъдрост и медитация". Удивително е как много знания на човешката цивилизация са се загубили през времето а Бойното изкуство се е предало през поколенията. Удивително ще бъде ако след хиляда години нас ни няма но успеем да останем като бримки от този процес.

"Всеки удар трябва да притежава силата и сръчността на войните от миналото, които и досега продължават да благославят борбата"
Поколение след поколение са се стремяли да усъвършенстват бойните си техники , силата и ловкостта на ударите си.Така Бойното изкуство е придобило смисъл и качество. Сегашното поколение също трябва да се среми към всичко най-добро постигнато от тези преди нас. Уменията на бойците сега не трябва да отстъпват в нищо на онези преди ,за да бъде предадено нататък нещо смисленно и качественно а не с времето БИ да бъде изродено и загубено за хората на бъдещето. А войните от миналото и досега благославят борбата защото техният дух е още жив в това което са оставили и във всяко движение което правим. Техният дух е жив и затова първият поклон който правим в Доджо е към тях за да им благодарим.

"Всеки ход на битката е съобразен с ходовете,които предишните поколения са се опитали да предадат чрез традицията"
Всичко това което правим сега,някога е правено от някой друг. Ние не измисляме нищо,или поне не кой знае какво невиждано нещо.Просто вплитаме душата си в това и душата ни твори чрез него.Художникът не е измислил боите но това което е сътворил чрез душата си е изкуство.Така че всеки ход,всяка стратегия в битката ни е в наследство от предишните поколения.Тук има и една интерестна дума: "ОПИТАЛИ да предадат чрез традицията". Опитали но не винаги успявали. Много неща измислени и правени от някого са се загубили след това. Не винаги учениците им са можели да разберат всичко.Не винаги това което е правил учителят е било по силите и на учениците му.Така че много неща са се загубили. Но те са се "опитали" да го предадат и то чрез традицията,защото ако я нямаше традицията всичко щеше да е загубено.

"Войнът усъвършенства красотата на своите удари".
Тук има нещо което разбрах чак сега. Винаги съм твърдял че техниките в БИ трябва да са ефективни а не красиви. Трябва да вършат работа а не да бъдат за красота.Само че не съм бил съвсем прав. В стремежът си да направи своите удари красиви войнът създава изкуството. Стремежът към идеала е стремежът към красота. А така или иначе правилната техника от самосебе си става красива. Правилното и красивото вървят ръка за ръка в БИ.

                                                                                                 Сенсей Андреян Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар