събота, 12 май 2012 г.

За боят

" Изкуството на боя се гради върху Осемте триграми и Петте елемента. По време на бой се използват само Те. Всичко друго е само за развиване на координацията.Въпреки това е възможно прилагането на конкретен боен приьом, но това означава че опонентът ти е слаб боец.Единственно във въртешният бой няма канон. Има творчество.Ситуацията определя деиствието.Никога не се знае с какъв приьом ще въздействаш.Той идва спонтанно от вътре.Естественно движение - диктувано от твоята вътрешна природа.Точно затова врагът не може да предвиди какво ще направиш."

Когато човек влезе в Доджо започва да се пита какво е всъщност Карате? Какво трябва да науча? Каква е крайната цел на това дето го уча тука? Много хора остават с впечатлението че Карате е техниките , които с толкова усилия изучават една по една и колкото повече техники научават , колкото повече кати могат да правят ,толкова започват да си мислят че са напреднали в карате. А тези ,които правят най-красиво техниките ,тези които удрят най-силно по чувала си мислят че са най-добрите в цялото Доджо. Само дето по някое време усещат че нещо им липсва. Нещо не е както трябва. Нещо не достига. И това най-добре се усеща по време на спаринг или състезание.И тогава отново идва въпросът : Какво не правя както трябва? Какво е Карате?
Веднъж един ученик отишъл при своя учител по Дзен и го попитал : "Учителю , какво е Дзен?" Оня му праснал един шамар и невъзмутимо си продължил по пътя. Друг един учител на същият въпрос отговорил : "Когато съм гладен - ям , когато ми се спи - спя." Много ясно са го казали , ако имаш уши да го чуеш. Дзен не е наука че да го обясняваш. Не е някакво знание че да го научиш от учебника. Дзен е вътрешно състояние на усещане и възприемане. Вътрешно състояние на тотално възприемане на всеки един миг от живота ти. Когато ти ударят шамар боли. Ти чувстваш болката , но неможеш да обясниш какво чувстваш. Просто чувстваш. И същността на Карате е като Дзен. Затова и в Япония казват че Карате и Дзен е едно и също нещо. А сега сутрите :))))))))))))

" Изкуството на боя се гради на Осемте триграми и Петте елемента. По време на бой се използват само те."
Не знам какво е това. Предполагам че това са шифрованите названия на определени техники за удряне блокиране и т.н. и принципите за тяхното използване. По време на бой се използват удари и ритници , няма как иначе да стане. И се използват само те.
"Всичко друго е само за развиване на координацията"
Всички така наречени хватки ,които се изучават: Ако някои ти посегне така , ти ще направиш така. Ако някой те хване за ревера например , ти му хващаш китката и му извиваш ръката.Ако някой ти посегне с нож отгоре , ти блокиташ така , след това го удряш така. И т.н. и т. н. знаете за какво говоря. Всичко това е умряла работа . Няма живот в него. Не става така в реалният бой. Не можеш да прилагаш тези заучени приьоми. Това е просто за развиване на координацията.
"Въпреки това е възможно прилагането на конкретен боен приьом , но това означава че опонентът ти е слаб боец"
Да ,възможно е. Ако хванеш на пътя някой , който си няма понятие от спорт въобще , можеш да приложиш някоя от заучените комбинации.Ако хванеш някой новобранец в Доджо можеш да му приложиш някоя "хватка" , но това само показва че с тези хора и без това не е имало нужда да се биеш.
"Единственно във вътрешният бой няма канон.Има творчество"
В реалният бой няма правила и закони /канони/. Няма закон на даден удар да отвръщаш по строго определен начин. Няма заучени комбинации. След като си тренирал достатъчно време. Всичко това трябва да остане зад теб. Да не мислиш за това какви удари ще използваш. Да забравиш за заучените комбинации. Остава само възприемането , чувстването и реакцията. Става като Дзен. Не можеш да обясниш защо си действал така. Просто си действал и си сътворил тези движения. Сътворил си този бой. Действал си спонтанно и всичко просто се е случило. Това значи вътрешен бой. Движенията да идват някъде отвътре в теб. На едно място Брус Лии каза : "Бойното изкуство е физическо проявление на движението на човешката душа" Не мога да намеря по-добри думи да обясня това .
" Ситуацията определя действието.Никога не се знае с какъв приьом ще въздействаш.Той идва спонтанно от вътре..Естественно движение - диктувано от твоята вътрешна природа."
Това е Карате. Истинското карате е в главата и в сърцето ти. Разбира се не може без самите техники. Те са твоето оръжие. Те са средството с което водиш боя. Само че техниките стават бойно изкуство когато дойде това отвътре. Когато действаш спонтанно срещу дразнението по начин който и ти самият не си знаел че ще приложиш. Когато се бие душата ти а не с разумът.
"Тогава врагът не може да предвиди какво ще направиш " И тогава ти ще постигнеш истинският смисъл на Бойното изкуство - да победиш , да се защитиш , да спасиш ,да предотвратиш , да запазиш мира. Тогава ще придобиеш истинска сила и тази сила ще те направи спокоен, уравновесен ,уверен , справедлив , способен да прощава и способен да отстоява и ще бъдеш здрав. И чрез всичко това да живееш по-добре. Това е карате.
                                                                                             Сенсей Андреян Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар